11 nasvetov za uspešen in zanimiv ribolov krapa!

Uspešen in zanimiv ribolov krapa

Ribolov krapa je lahko zelo razburljiv, še posebej, če za vodo veste kaj delate.

Nekateri ribiči so takšni, da mislijo, da že vse znajo, a pozabljajo, da učimo se lahko vse življenje.

Za vse tiste, ki pa radi prisluhnejo kakšnemu nasvetu in ga nato mogoče kdaj tudi udejanjijo, ko so za vodo, pa je tukaj nekaj naslednjih vrstic/nasvetov, ki bi znali biti v pomoč pri ribolovu krapa.

Torej, vas zanima, kateri so to? Berite naprej...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Torej, kako na ribolov krapa?

#1 NE NA PRVO »ŽOGO« - tako bi temu rekli v svetu nogometa, ker smo pa na tej spletni strani ribiči, pa moremo tole povedati malce drugače. Torej, ko pridete na neko vodo, kjer nameravate preživeti dan, dva ali več in na tej vodi ni prevelike gneče, potem imate veliko možnost izbire ribolovnega mesta. Zatorej, dajte se malo sprehodit naokoli, morda boste kje opazili kakšne znake, ki jih dajejo ribe in svoje sisteme vržete v vodo ravno na tistem mestu.

#2 USTVARITE REZERVNO KRMIŠČE – v kolikor ste torej na vodi, kjer daleč na okoli ni nikogar ob vas, potem imate možnost zraven glavnega krmišča, ustvariti tudi t.i. pomožno. Takšno krmišče ne rabi biti na razdalji 100m ali več, z njim lahko morda poizkusite nekje ob robu, torej v vaši bližini. V vodo namečite nekaj koruze, konoplje in hitrih peletov in morda se bo čez čas krap pojavil ravno na tistem mestu in ga boste ujeli. Če ne poizkusite, ne veste!

#3 NAJ BO ZIG-RIG ENA OD NAVEZ – v kolikor se nahajate za vodo, kjer je dovoljen ribolov na več palic in jih več tudi uporabljate, potem je super, da z eno palico poizkusite z »ZIG-RIG« sistemom. Splošno znano je namreč, da se krapi ne zadržujejo zmeraj samo na dnu jezera ali reke, temveč se jih lahko precej pogosto najde tudi na sredini ali celo na gladini – še posebej ponoči.

#4 USTVARJAJTE KRMIŠČE ŽE KAK DAN PREJ – tale nasvet na velikih, komercialnih in polno zasedenih jezernih ne pride v poštev, ampak kljub temu, pa ponekod še obstajajo vode, kjer se lahko že kakšen teden pred vašo ribiško kampanjo odpravite za vodo in nakrmite mesto, kjer nameravate loviti. To lahko ponavljate večkrat v tistem tednu in ribe bi si znale to zapomniti – uporabite pelete, konopljo, koruzo, ali morda kakšne manjše količine boilijev, s katerimi nameravate loviti na vaši kampanji – takšno »predrhranjenje« se je do sedaj vedno izkazalo za uspešnega.

#5 OPAZUJTE SPREMEMBE V NARAVI – opazovanje na ribolovu je ZELO pomembno, kot prvo, je potrebno opazovati vreme in veter – še posebej v spomladanskih in poletnih dneh, zna topel veter »premakniti« tudi ribe v vodi – pogosto začnejo plavati proti vetru. Takšni premiki znajo v vodi biti precej dobro vidni in v kolikor jih opazite, je lahko to odlična priložnost, za kapitalen ulov.

#6 RAZMIŠLJAJTE KOT RIBA – v kolikor niste izbrali vode za ribolov na kateri bi lahko bili sami in v miru, potem je na takšni vodi potrebna »pamet«. Veliko krat se zgodi, da na komercialnih vodah ribiči tekmujejo, kdo bo svoj sistem vrgel ali zapeljal dalje – takšen ropot na velikih razdaljah opazijo tudi ribe in se povlečejo v prostore, kjer se počutijo varno in kjer imajo mir. Razmišljajte drugače kot ostali ribiči, poizkusite svojo srečo tam, kjer drugi ne upajo, morda bližje obali, ali v kakšnem kotu – to je odlična priložnost, da ujamete krapa, ki ga drugi čakajo in iščejo, a ga ne najdejo!

#7 KRUH, ČRVI, SLADKA KORUZA – ribiči v modernem krapolovu, se vse preveč odločajo samo in izključno za t.i. moderne ribiške vabe – boilije. Pozabljajo pa, da ko še ni bilo teh »čudežnih kroglic«, da so se ribe prav tako uspešno lovile. Ravno iz tega razloga se mnogo krat izplača drugačnost – poizkusite svojo srečo na kaj tradicionalnega in preverjenega – kruh, črve, sladko koruzo. Zna se vam zgoditi, da boste pozitivno presenečeni!

#8 PLOVČKANJE – vse preveč krat se dogaja, da ribiči na krapolov jemljejo samo in izključno svoj »težki ribiški pribor«. Zakaj ne bi morda kdaj, ko talni ribolov ni uspešen, poizkusili svojo srečo s t.i. plovčkanjem. Lahek plovec, tanka naveza in droben trnek – mnogo krat se lahko izkaže takšna kombinacija za trofejno!

#9 BODITE MOBILNI – včasih lahko ob jezerih vidimo ribiče, ki so si na ribiška mesta postavili toliko pribora, da so zanj potrebovali skoraj že tovornjak, da so ga pripeljali in nekaj ur, da so ga namestili. S takšno količino ribiške opreme ribič nikakor ne more biti mobilen, kar pa je lahko v določenih primerih zelo pomembno – pogosto se namreč izkaže, da je določena pozicija izgubljeni primer in da vaše opazovanje vode nakazuje, da bi kje drugje, ribolov znal biti mnogo boljši. V kolikor imate s seboj na krapolov samo najnujnejšo opremo, potem je premik možen, v nasprotnem primeru pa precej otežen!

#10 POIZKUSITE S SNEŽAKOM – ko omenjamo »snežaka«, potem imamo v mislih »snowman« navezo, ki jo sestavite iz dveh boilijev. Eden je večji, drugi pa manjši (pop-up) – v kolikor takšno navezo naredite po sistemu »hair-rig«, bo v vodi izpadla zelo atraktivno za krapa in nemalo krat se je ta naveza izkazala za zelo uspešno! Dodatek k atraktivnosti lahko dodate tudi z različnimi, bolj ali manj vpadljivimi in vidnimi barvami boilijev!

#11 MODNI ZA SPREMEMBO – ko mislite, da je že vse izgubljeno, ko ste že dalj časa brez prijema, zakaj ne bi poizkusili z nečim živim? Modni znajo veliko krat presenetiti – in ko je vaš ribolov dalj časa na »nulti točki«, se vam splača narediti nekaj drugačnega in modni na »hair-rig« navezi so morda zmagovalna kombinacija!

Na tak način bi lahko bilo veliko bolje...

Kot vidite, imate včasih mnogo tega na dlani, le ozreti se je treba okoli sebe!

Upoštevali naše nasvete ali ne, vedno in povsod uživajte za vodo, eksperimentirajte in predvsem – bodite drugačni od drugih.

Mnogo krat se zna zgoditi, da tista največja riba pozna že mnoge trike ribičev, a ravno tistega vašega, malce drugačnega še ne – ta je lahko odločilen! Pa dober prijem…

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.