10 inovacij, ki so spremenile krapolov (katere so?)

Inovacije - krapolov

Mnogo jih je, a le ena bo zmagovalna, se ti že svita katera?

Potrebno bo prebrati članek do konca, a za začetek se spomnimo naših dedkov in morda tudi očetov, ki so se pred leti odpravljali na ribolov, s seboj vzeli kakšno enostavno ribiško palico (morda še celo iz bambusa), v kakšno vrečko ali »kanto« nametali kaj starega kruha ali koruze, ter se odpravili na pot – če sedaj mislite, da takrat niso bili ribiči uspešni za vodo se močno motite.

Tudi takrat so se lovile velike ribe, tudi takrat se je lovilo krapa in uživalo za vodo – morda so celo naravno in ribolov takrat znali ceniti nekoliko bolj, kot danes!

Tako je bilo nekoč – danes se tehnologija razvija, proizvajalcev ribiške opreme je vedno več, nekateri so bolj uspešni, drugi spet manj, a po navadi je tako, da so najuspešnejši tisti, za katerimi stoji dober marketing in ne nujno tudi kvaliteta.

Vsi ti proizvajalci morejo na trg vsako leto poslati kakšno novost, kakšen nov »krik« ribiške tehnologije, saj je med ribiči vedno več tistih, ki hrepenijo po novostih, ker menijo, da je le tako možno uživati v tem prekrasnem športu – pa je res tako?

No, pa poglejmo, katere inovacije so vse do danes spremenile krapolov in ga naredile takšnega, kot ga vidimo za vsemi večjimi in komercialnimi jezeri.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

10. mesto – Raketa SPOMB

Na 10. mesto smo uvrstili inovacijo, ki izhaja še iz daljnih 80ih let in je do danes doživela že mnoge preobrazbe - rečemo ji raketa SPOMB.

Raketa Spomb se izdeluje v različnih velikostih in je v celotni Evropi med kraparji izredno priljubljena.

Značilno za raketo je, da ima patentiran odpiralni sistem, ki se odpre, kadar le-ta prileti v vodo. Ribiči na krapolovu to raketo uporabljajo za ustvarjenje krmišč in sicer tako, da raketo napolnijo z različno ribiško hrano, kot so na primer bojliji, partikel ali kaj podobnega, ter jo s palico vržejo na želeno mesto v vodo. Raketa je do danes bila prodana že v več sto tisoč kosih – očitno je na njej res nekaj zanimivega.


9. mesto – Bait Boats

Na 9. mesto smo uvrstili inovacijo, ki jo sicer uporabljajo redki kraparji, ampak se jo lahko vse pogosteje zasledi na večji jezeri (kjer ni prepovedana).

Bait Boat ali po naše rečeno tudi čoln za razvoz hrane, prvič zasledimo na večjih jezerih okrog leta 1980.

Prvi čolni so bili res veliki in nerodni, v primerjavi z današnjimi, na katerih tehnologija seže celo tako daleč, da imajo vgrajeno kamero, s katero si lahko ogledamo vodno dno, kamor bomo hrano spustili.

Kot zanimivost – z razvojem tehnologije so v prvi vrsti začele rasti tudi cene Bait Boatov in tako lahko danes vidimo že primerke, ki stanejo tudi po 5000€ ali več.

Pa je res ta inovacija tako nujno potrebna za krapolov, da brez nje ne morete, ne znate?

8. mesto – Šotor za krapolov oz. bivvy

Na 8. mesto smo uvrstili inovacijo, brez katere si kraparji več skoraj ne znajo predstavljati kraparskih kampanj. 

Šotore za krapolov ali z drugimi besedami Bivvye izdelujejo danes praktično že vsi večji proizvajalci ribiške opreme, saj se le ti masovno uporabljajo med ribiči.

Skozi leta so Bivvyi doživljali mnoge spremembe, predvsem na račun materialov iz katerih so narejeni – tehnologija prinaša nove materiale in posledično tudi več užitka pri nočitvah v teh šotorih – ne prepuščajo dežja tako kot nekoč, so veliko bolj kvalitetno izdelani, stabilni in predvsem to, da jih je mogoče že precej enostavno sestaviti.

Mnogi menijo, da je Bivvy nepogrešljiv del opreme vsakega kraparja, ki se za vodo odpravlja za dan, dva ali več.

Krapolov in inovacije
(SLIKA: Odlično mesto za krapolov, obogateno z ribiškim šotorom.)

7. mesto – Ribiški ležalniki

V kolikor smo na 8. mesto uvrstili šotor za krapolov, potem moremo takoj pred njega uvrstiti ribiški (kraparski) ležalnik.

Mnogi ribiči na krapolovu ostajajo več dni in na takšnih kampanjah je počitek in spanec zelo pomemben.

Torej, da bi v Bivvyu lahko udobno počivali in čakali na prijem krapa, potrebujemo kvaliteten ribiški ležalnik.

Njegovi začetki prav tako segajo nekje v leto 1980, ko so jih pričeli izdelovati – takratni so bili precej enostavni, cene današnjih ležalnikov pa se gibljejo »v nebo« - seveda je tudi udobje veliko večje, kot je bilo nekoč.

6. mesto – Blazina za odpenjanje rib

Vsi ribiči bi se morali zavedati, kakšen stres doživi vsaka zapeta riba, ki jo ujamemo in potegnemo iz vode.

Kot, da ni to dovolj, se nato najdejo še takšni, da ribo mečejo po tleh, med tem ko jo odpenjajo – po blatu, kamnih, travi, listju in še kje.

Na tak način ribo lahko poškodujete in v ta namen, so v poznih 80ih pričeli z izdelavo in uporabo blazin za odpenjanje rib.

Prve blazine so bile precej enostavne, današnje pa so že pravi tehnološki razvoj – od materialov ki plavajo, do zložljivih blazin, stojal za blazine in mnogih drugih inovacij, ki jih proizvajalci vsako leto lansirajo na trg novosti.

Blazina za odpenjanje je ena izmed inovacij, ki spada v tisto vrsto opreme »must have« (obvezna), saj brez nje, na mnogih vodah sploh ne boste smeli pričeti loviti.

Krapolov Inovacije Blazina
(SLIKA: Ujemi in spusti - blazina je v veiko pomoč.)

5. mesto – PVA mrežica

Da bi sploh lahko uporabili blazino za odpenjanje rib, ki smo jo uvrstili na 6. mesto, je potrebno najprej ribo ujeti na trnek – veliko lažje je to storiti, če pričnete uporabljati PVA materiale (mrežice).

PVA mrežice so ena izmed inovacij, ki so jo ribiči pričeli uporabljati z namenom, da bi njihov trnek postal čim bolj atraktiven za ribe – PVA mrežico lahko napolnite z določeno ribiško hrano ali vabami, kot so na primer bojliji, ter jo privežete na sistem, ki ga boste vrgli v vodo.

Mrežica se nato ob stiku z vodo prične raztapljati in na koncu ostane samo vaš trnek, vaba na njem in hrana, ki ste jo dali v PVA mrežico – vse skupaj zelo zanimivi za ribo!

Krapolov Inovacije PVA
(SLIKA: Lep primer navezanega PVA materijala.)

4. mesto – Karbonski materiali  

Prihajamo proti vrhu naše lestvice najboljših inovacij, ki so spremenile svet krapolova in na 4. mestu se nahajajo karbonski materiali.

Se sprašujete zakaj? Ko so ribiči še pred mnogimi leti uporabljali steklene ribiške palice, so bili meti dolgi 100m prava znanstvena fantastika – nato so se proizvajalci spomnili, da bi lahko naredili ribiško palico iz karbonskih materialov in vse ostalo je postalo zgodovina.

Seveda so v naslednjih letih mnogi proizvajalci tem palicam dodajali še različne »bombončke – ideje, ki so dale palicam več  stabilnosti, boljši občutek v rokah in podobno.

Vse to je pripeljalo do tega, da lahko danes za palice plačamo tudi 500€, 1000€ ali več, a verjemite, tudi s cenejšimi se da odlično loviti!

3. mesto - Piskači oz. Signalizatorji prijema

Se še spominjate časov, ko so naši dedki in očetje čakali krapa in so na vrh palice navezali zvonček, ter čakali, da se bo vrh zatresel in zvonček zazvonil?

Ali se morda nekoliko bolje spominjate rumenih Kinder jajčk, ki so se obešala na najlon med ribiško rolo in prvo rinko, da se je videlo, kdaj je riba napela najlon in se je ujela na trnek?

Vse to je zgodovina in le lepi spomini, danes kraparji za krapolov uporabljajo ribiške piskače oz. signalizatorje prijema.

Na tržišču najdete različne vrste piskačev – od takšnih, ki so vodotesni, do takšnih, ki imajo večbarvne lučke na sebi, in takšnih, ki imajo še dodaten sprejemnik, ki ga lahko ponoči odnesete v šotor in z njim zaspite – seveda, ob vsakem prijemu, vas bo sprejemnik na to opozoril. Zvončki in jajčke so zgodovina, piskači so prihodnost!

2. mesto – The Hair Rig

Nikoli več ne bo, kot je nekdaj bilo – a tokrat lahko rečemo v pozitivnem smislu.

Verjetno ena od največjih inovacij, ki smo jo dobili v svetu krapolova – The Hair Rigribiška naveza, katere začetna kreatorja sta bila Lenny Middleton and Kevin Maddocks.

Izmislila sta si navezo, kjer sta vabo odmaknila od trnka za kakšna dva centimetra, kar je v svetu ribolova prineslo revolucijo!

Seveda so kasneje to osnovno navezo izvajali še na mnoge druge načine – a njeni začetki so znani! Bravo, fanta in seveda hvala vama!

Krapolov Inovacije The Hair Rig
(SLIKA: Ribiška vaba - boiliji - navezani na las, priljubljen način kraparjev.)

1. mesto - Bojliji

Mnogi bi na prvo mesto morda raje uvrstili The Hair Rig, a mi smo se odločili, da na prvo mesto uvrstimo ribiško vabo in v določenih primerih tudi ribiško hrano – bojliji!

V svetu ribištva je to izdelek, za katerega se na letni ravni v svetu potrošijo mnogi milijoni evrov in po statistikah sodeč, je iz leta v leto ta potrošnja večja.

Kakšen vpliv in pritisk ima to vse skupaj na vode, v katere se zmeče vsa ta hrana, ne bomo sedaj razglabljali, lahko pa le rečemo, da se je ribolov z iznajdbo te vabe pomaknil na nek drug nivo – inovacija je prinesla veselje, vaše naveze ni več potrebno jemati iz vode vsakih 10-20 minut, ker vam je vaša vaba razpadla in so jo pobrale manjše ribe, z njo lahko vztrajate veliko dlje in ste zato tudi bolj uspešni. Osnovna ideja bojlijev seže še tja v leto 1970 in zdržali so vse do danes!

Čestitke za prvo mesto in še na mnoga leta in na mnoge velike ribe!

Kaj pa vi menite, kaj je zaznamovalo krapolov?

Tako, to je bil naš izbor - kakšno je pa vaše mnenje?

Se strinjate z njim ali bi v ta seznam TOP 10 inovacij dodali kaj drugega!

Ne glede na vse, ribolov je šport, ki se razvija iz dneva v dan - razvijajte se z njim tudi vi, a ne nasedajte na "marketinške trike", uporabljajte glavo in nakupujte racionalno!

Ter seveda, uživajte za vodo, ko ste ob njej... Pa dober prijem vam želimo!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.