TOP Nasveti za Uspešen Ribolov Krapa Spomladi!

Krapolov spomladi

Kako izvajati krapolov spomladi? To se mnogi sprašujejo in iščejo odgovor na to vprašanje, ter na mnoga druga!

Predvsem je pomembno, da se na ribolov odpravite brez prevelikih pričakovanj. Pomlad je namreč tisti letni čas, ko ste lahko za vodo kdaj tudi negativno presenečeni.

Verjamem, da poznate ta občutek - je tako?

Torej, da temu ne bi bilo tako, je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo odkrili, kako naj izgleda ribolov krapa spomladi, ko se zaključi zima in se ribiči in ribe začnejo prebujati.

Preverite nadaljevanje, da bo vaš krapolov spomladi uspešnejši!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Nasvet #1: Temperatura vpliva na krapolov spomladi

Kot prvo in v vsej tej zgodbi zelo pomembno je to, da se je potrebno dobro zavedati, da je krap hladnokrvna žival, kar pomeni, da zunanje temperature in temperature vode vplivajo na to, koliko se bo krap gibal, kje se bo gibal in kako in koliko se bo prehranjeval.

Če boste torej spomladi šli na ribolov krapa, ga boste morali znati poiskati, torej boste morali vedeti, kje se le-ta nahaja in zadržuje.

Pozimi, ko je voda resnično hladna, mogoče površina jezera, ribnika ali reke celo pod ledom, se krap nahaja v globinah, ko pa na vodo posije sonce in se temperature dvignejo, ter tako pričnejo ogrevati tudi vodo, se pa krap preseli v nekoliko bolj plitvo vodo.

To pomeni, da boste krapa spomladi lahko iskali v vodi, ki je globoka tam do dva metra, saj se tam voda najhitreje ogreje in krapa pripravi do tega, da se prične več gibati, iskati in jesti hrano.

Če bo vse po sreči, bo "pobral" tudi vašo.

Krapolov spomladi - Ujemi in spusti

Nasvet #2: Bodite pozorni na majhne znake

Ker je krapolov spomladi dokaj kompliciran in je zanj potrebno kar nekaj izkušenj, je potrebno ob prihodu za določeno vodo, biti pozoren na osnovne znake, ki nam jih voda ali riba v njej ponuja.

Tako moremo recimo najprej preveriti osnove, kot so recimo ali se riba meče iz vode in kje, ali se na površini nahajajo kakšni mehurčki in ali opazimo kje v kakšnem bolj plitvem delu malce bolj kalno vodo – vse to so znaki, ki nam lahko povedo, da se riba nahaja na tem delu vode in jo bomo tako nekoliko lažje našli in ujeli.

Če zraven tega vemo še, da se krapi v spomladanskem času gibljejo v večjih skupinah in da se pogosto zadržujejo ob kakšnih večjih vodnih ovirah, kot so na primer podrta drevesa, nasipi, ali travnata področja, kjer se nahajajo naravne oblike hrane, kot so razne žuželke, črvi in druge zadeve, potem je iskanje in krapolov v spomladanskih dneh nekoliko bolj enostaven.

Krapolov spomladi - Ovire

Nasvet #3: Pravilna vaba in pozicija za njo

Razmišljanje o tem, katera ribiška hrana je najboljša, je v spomladanskem času veliko manjšega pomena, kot v kakšnih bolj toplih dneh, saj je v tem času riba kar precej zdelana od zimskih dni in ni kaj preveč izbirčna okoli izbire hrane.

Veliko bolj kot boiliji ali koruza je vsekakor pomembno to, da znate ribo poiskati – tako lahko na primer ob sončnih dneh naletimo na kar precejšnje razlike v temperaturi vode, kar pa pomeni tudi, da se v takšni vodi začnejo prebujati tudi razne druge živali, s katerimi se krap hrani.

Zraven sonca, je zelo dober pokazatelj temperature vode tudi veter. Le-ta vpliva na vodo tako, da jo vedno potiska proti obali in ta voda, ki pride do obale je vedno nekoliko toplejša, tako da je idealna izbira prostora na primer tam, kamor piha veter in kjer je voda plitka.

To je potem idealno mesto, kjer se bo krap nahajal, saj bo na enem mestu imel toplo vodo, v kateri se bo povrh vsega nahaja tudi živež s katero se lahko prehranjuje.

Krapolov spomladi - Pozicija

Nasvet #4: Spomladi krmite krapa pravilno

Ko ste torej predelali znake, ki prihajajo iz vode (mehurčke, kaljenje), pogledali kakšno je dno in okolica vode, ter preučili veter in tople dele jezera ali ribnika, potem je na vrsti še drugi del osnov, ki so povezane s spomladanskim krapolovom – to je krmljenje krapa na izbrani poziciji.

Ena izmed velikih napak mnogih ribičev pri krmljenju je ta, da se pri spomladanskem ribolovu, ko voda še ne dosega visokih temperatur (beri: cca. 10 stopinj), odločajo za pretirano krmljenje.

Ker je metabolizem krapa v tem času zaradi nizkih temperatur precej upočasnjen, se le-ta ne odloča za ogromne količine hrane, ki jo bo zaužil, zato je tudi popolnoma nepotrebno, da na določeno pozicijo zmečemo ogromne količine boilijev ali partikla.

S časom, ko se temperatura vode zvišuje, je potrebno povečevati tudi količino krmljenja, vsekakor pa tudi takrat ni potrebno pretiravati.

Krapolov spomladi - Krmljenje

Nasvet #5: Alkoholne boile so lahko win-win

Mnogo krat na različnih forumih ribiči postavljajo vprašanja, kakšne boilije naj izberejo za spomladanski krapolov.

Odločitev je vsekakor vaša, a v mnogih primerih se je izkazalo, da v hladnih vodah veliko bolje delujejo boiliji, ki so narejeni na alkoholni bazi, saj se njihova aroma po hladni vodi veliko bolje širi, kot pa aroma boilijev, ki so narejeni na oljni osnovi.

Če zraven tega še razmišljate o velikosti hrane, ki jo mečete v vodo ali jo dajete ob trnek, potem se vsekakor veliko bolj priporoča, da so boiliji nekoliko manjšega premera in da je njihova sestava čim večje kvalitete in hranilnosti.

Splošno znano je namreč, da se krap v hladnih dnevih odloča za hrano, ki mu bo v čim manjših količinah ponudila čim več hranil in ga tako bolje nasitila.

Krapolov spomladi - Vabe

Zaključek

Kot je torej opaziti iz zapisanega, se riba v hladni vodi obnaša veliko bolj bojazljivo in previdno, kot v toplih dneh – pazi v kakšni vodi se giblje in kakšno hrano pobira.

Torej, če je riba v tem letnem času nekoliko bolj občutljiva, naj bo takšen tudi vaš pribor za krapolov spomladi.

Odločajte se torej za najlon, ki je nekoliko tanjši, naj pa bodo tudi trnki nekoliko manjšega premera. Če boste torej upoštevali vse te dejavnike, ki smo jih zapisali v tem članku, ne boste rabili na trofejne ribe čakati vse do poletja, ampak boste prve slike lahko svojim prijateljem ribičem pokazali že v spomladanskih dneh, ko so temperature zunaj in temperature vode še nekoliko nižje.

In nikoli ne pozabite – krap se v zimskih dneh giblje počasi, zato ga je nujno potrebno poiskati in na njega počakati – v hladnih dneh to po navadi traja nekoliko dalj časa, kot poleti, a nikakor ne obupajte, če ste storili vse pravilno, bo vaš uspeh sigurno zagotovljen.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.