Gramoznica Golnik - Gezove jame, Avg. 2015

 • iron3
 • iron3's Avatar Topic Author
 • Učitelj
 • Učitelj
 • Posts: 1419

iron3 created the topic: Gramoznica Golnik - Gezove jame, Avg. 2015

Gramoznica Golnik - Gezove jame, Avg. 2015

Sklop štirih voda (jam), leži ob lepo urejeni gostilni trnek, ki je hkrati tudi ribiški dom.
Za kraparje verjetno najbolj zanimivi sta Golnik in Siget, saj je na teh dveh dovoljen tudi nočni ribolov.
Ob jami Siget je postavljen tudi tuš z wc-jem, kar je na naših vodah res prava redkost.
Na parkirišču ob Trnku je postavljena informativna tabla, na kateri so prikazane vse štiri vode, označene pozicije na njih, in kratka ter jasna pravila ribolova.Po dobri makadamski cesti se z vozilom lahko pripelješ povsem do vsake ribolovne pozicije, ki so označene s tablami (od KLM 1-6).
Prvih pet pozicij je na polotoku, zadnja pa je iz smeri prihoda gledano na levi brežini "jame". In za to šesto sem se zaradi same oddaljenosti od ostalih, ter posledično večjega upanja na mir, odločil tudi sam.

Voda je skoraj popolnoma obdana z gozdom in na prvi pogled precej spominja na Vrbino v Brežicah...
Ta obraščenost pa seveda povzroča tudi nekaj potopljenih vej in dreves v vodi, ki marsikomu ustvarijo zanimive lovne pozicije.

Sama voda, je značilno za gramoznice precej čista, dno pa je neverjetno razgibano in že po prvih zavesljajih s čolnom, sem to presenečen opazil.
Naj povem še to, da je na tej vodi zaradi električnih vodov, ki tečejo skoraj nad sredino gramoznice, dovoljena uporaba čolna v vse namene (sondiranje, krmljenje, in razvoz vab)Za vsako palico sem izbral svojo pozicijo...

Prvo navezo sem spustil v vodo na skrajnem levem robu mojega mesta, rahlo desno od drstišča, na vrh platoja ob prehodu iz dobrih petih metrov na slaba dva.
Drugo pa sem peljal ravno,povsem na nasprotno obalo ob meni (in ponavadi tudi ribam) zanimive lokvanje.
Obe poziciji sem nakrmil z mešanico bojl lastne izdelave, halibut peletov in spod miksa sestavljenega iz kuhane (!!!) koruze, pšenice ter konopljinih semen.

Prvi prijem me je zbudil (začel sem z nočnim ribolovom) okoli ene ure, na poziciji ob lokvanjih in ob soju polne Lune sem na blazino spravil prvega krapa.

Preostanek noči je, če odštejem oglašanje nešteto gozdnih živali, minil mirno...

Zjutraj pa prvi zaplet!
Na skrajno vrhnjo točko polotoka je prišel nekdo lovit in med razvažanjem vab sem opazil, da jih pelje precej proti moji desni palici (ravno od mene). Vseeno se mi je zdelo, da ni tako hudo, zato sem bil tiho, sem pa vseeno spremljal njegovo početje... Ko pa sem si nakrmil to svojo pozicijo in želel navezo spustiti v vodo, pa se je na moje presenečenje oglasil ta ribič in me "opozoril", da vozim čez njegove palice, ter da celo jezero ni moje!

Od osuplosti sem bil par sekund popolnoma brez besed...

Ozrl sem se proti svojim, nato pa še proti njegovim palicam, in hitro ugotovil zakaj je prišlo do tega zapleta.

Moje ribolovno mesto je tudi oblike malega polotočka in ima dve poziciji, kamor je možno postaviti palice, in po sledeh je bilo opaziti, da se lovi iz obeh.

Prva je ravno tik ob začetku "džungle" in ob drstišču, druga pa je na desni strani (2m stran od prve).
Ko sem postavljal palice, sem se odločil da jih zaradi možnih zapletov s čuvaji glede lova ob drstišču, postavim na to drugo mesto. Z moje točke gledano je torej to bilo ravno glede na obalo, z njegove strani pa rahlo levo.

Ker nisem pristaš kreganja, sem prestavil banksticke, in nadaljeval lov s prve točke, ter tako zapustil krmišče ki mi je dalo prvo ribo. Me pa zanima, zakaj se ni recimo oglasil že med mojim krmljenjem... :)

Za piko na i pa si je po parih urah ta ista oseba pričela ustvarjati krmišče še cca. 40m desno od sporne točke. Toliko o tem "čigavo" je jezero!!!

Vse to me je navdalo še z večjim optimizmom in upanjem na lepo ribo, saj "pravici mora biti zadoščeno"! :)

Do poldneva, ko me je obiskal Lonči, in najino virtualno prijateljstvo končno spremenil v pravo, je bilo vse mirno. Le tu in tam kak ribji skok...

Do večera je rezultat edinega prijema bila lepa babuška na levi palici, o krapu ali amurju pa ne duha, ne sluha!

Zadnje krmljenje sem opravil okoli 16h, in ker nasplošno ni bilo zaznati aktivnosti ribe po celi vodi, sem se odločil da večerno krmljenje izpustim, desno palico pa sem iz platoja prestavil pred grmovje nasprotne obale, zraven pa sem vrgel še pest magičnih kroglic.Z mrakom so pričeli napadati komarji in le Lončijevi prijaznosti se lahko zahvalim, da me niso obglodali do kosti! Ob obisku mi je namreč prinesel Autan, ki bo odslej zavzel redno "delovno mesto" med mojo ribiško opremo . :)

Večer je pri meni ponavadi čas za razmišljanje in tokrat mi je v glavi vzklila neka ideja, nad katero sem bil popolnoma navdušen... Nazdravil sem ji z "enim rosnim", ki je fantastično prijal k osvežilni ohladitvi iz 30+ na nekih solidnih 25stopinj! :)

Ker imam nasplošno rad nove stvari, imam rad tudi nove vode! In ker je spoznati čimveč različnih slovenskih voda tud nek moj splošen cilj, sem se odločil, da prihodnje leto posvetim čimveč časa vodam v Prlekiji in Prekmurju. Vedno pravim, da je Slovenija mala in da pri nas ni nič daleč! Imam pa mogoče tudi to srečo, da živim nekje približno na sredini naše kure. :)

Čakam na nočno dogajanje...

Nočna pričakovanja se žal niso uresničila, tako me je občasno zbudil le zvok signalizatorjev prijema nekoga, ki jih ne zna vsaj malo utišati. Sam imam navado, da iz vljudnosti do drugih zvečer piskače popolnoma utišam, prižgem pa "daljinec" in ga nastavim na čimbolj potiho. Tudi ko sem imel še navadne piskače, sem jih vedno nastavil na neko čimmanj motečo glasnost, šotor pa sem postavljal čimbližje palicam.

NE SPREGLEJTE: 6 najbolj pogostih napak, ki jih počnete na ribolovu

Med jutranjim dremežem me je prebudil Pele (še en član našega foruma), ki precej dobro pozna tukajšnje vode. Med pogovorom sva ugotovila, da sem že od prvega dne v zmoti in da znak "rezervat-ribolov prepovedan" ne pomeni drstišča, pač pa od tega mesta dalje ni dovoljeno postavljanje pozicij (šotora, palic..), in da je cela voda v bistvu lovna!

To mi je odprlo povsem nove možnosti, saj tega zaliva levo od moje pozicije sploh nisem pregledal. Takoj po njegovem odhodu sem šel v iskanje novih spotov in se hitro odločil,da levo palico postavim na globino cca.3.5m, med dva platoja (razdalja med njima je manj kot 10m).
Z drugo palico pa sem še vedno vztrajal na plitvini (0.8m), vendar na poziciji 5m od nasprotne obale. Oba spota sem nakrmil, odločil pa sem se tudi, da boile raztresem po širšem območju zaliva.Na krmišču med platojema je bilo celo popoldne opaziti mehurčke.
Ker me je zanimalo kaj se dogaja,saj prijema nisem imel, sem se s čolnom približal na varno razdaljo in videl oblak ki se je naredil zaradi ritja po dnu. To me je navdalo z optimizmom, ki pa je kmalu splahnelo...

Par minut po tem je piskač zatulil na vso moč, sledila je minuta drila, potem pa se je končalo z nenadnim trganjem, brez razloga!
Pred metom (v tem primeru pred vožnjo naveze v vodo) vsakič preverim prvih nekaj metrov laksa za poškodbe, in tokrat ni bilo opaziti posebnosti. Sem pa kasneje ugotavljal, da je možno, da se je preribal na kamenju, na prehodu čez plato.

Navežem, peljem nazaj, in dokrmim pest bojlov...

Spet je minilo samo nekaj minut, ko je svinger padel dol, laks je popustil...in na suhem sem imel prvega somiča!!! Najraje bi se zjokal! Od petka do sredine nedelje "nisem vedel" zanje, s tem prijemom pa se je začelo. Ko sem dobil še četrtega v kratkem času, sem se odločil da zamenjam spot. Ker sem ostal sam na vodi, sem navezo spustil na staro lokacijo pri lokvanjih, levo palico pa sem odpeljal čisto ob levo obalo- tudi pred lokvanje.

Proti večeru sta mi obe poziciji "prinesli" babuško.

Nekje okoli magične polnoči, sem ob soju polne lune in ob poslušanju oglašanja sov, ob levih lokvanjih imel prijem manjšega krapa. Sploh ga nisem vlačil do blazine, ampak sem ga odpel kar v vodi.

Do jutra je bilo spet vse mirno, ob svitu pa zopet prijem na levo palico, ki se je končal nekje v vejah. S čolnom sem poizkušal priti nad ribo, izvlekel pa sem samo ogrmno vejo, na kateri so očitno trgali tudi že drugi, saj sem na njej našel kompletno navezo z svincem in leadcorjem. Odločil sem se, da jo odpeljem nekam ob rob, in odložil sem jo na neko padlo drevo.

Le par minut po postavitvi palice na piskač se je ta zopet oglasil, in spet sem dobil manjšega krapa.Med montažo nove vabe, pa me je presenetil prijem na drugo palico, ki je bil tako močan, da je špico vrglo s signalizatorja! Prvič v vseh letih mojega ribolova se mi je pokazala potreba po uporabi snag ear-ja...mogoče jih bom pa sedaj res nabavil. :) Do obale zdrilam na oko ocenjeno 4kg luskinarja, in ga ponovno odpnem kar v vodi. Opažam da so ribe za svojo velikost kar močne, in nudijo lep odpor ter užitek ob drilu.

Ker je že svetlo, med ponovno vožnjo naveze opazim na plitvini jato krapov, med katerimi je tudi par večjih primerkov. Tako pade odločitev, da bom čez dan z desno palico lovil na plitvini.


(lepo vidne plitvine)

Po parih urah dremeža, me prebudi ponoven prijem na levi palici, med drilom pa slišim samo kratek pisk še na desni. Ribo po lepi borbi izpustim, in skoraj tisti trenutek zapoje druga palica! Zategnem v prazno...

Ob nastavljanju vabe se odločim še zadnjič nakrmiti, saj bom še pred večerom zaključil z ribolovom.

Dopoldne si krajšam čas z izdelavo parih navez... V začetkih svojega "resnega" ukvarjanja s krapolovom, sem precej eksperimentiral, in preizkušal vse mogoče naveze ki sem jih zasledil.

Zadnja tri leta pa se držim mota "simpl je nartabolš" in uporabljam izključno še povsem navadno navezo. Moje naveze od vrha zanke, pa do začetka trneka merijo nekje med 15 in 17cm. Krajših, zaradi možnosti udarjanja svinca v glavo ribe, ne uporablajam. Kar nekajkrat sem žal že opazil poškodovane oči na ribah, ki so pomojem ravno posledica kratke naveze, med drilom in premetavanjem ribe,pa jo svinec tolče po glavi in očeh! Na vrat trneka vedno zmontiram silikonsko cevko, ki mi las lepo drži ob njem, dolžino "lasu" pa prilagodim glede na velikost vabe ki jo uporabljam. Vedno pa pustim med trnkom in vrhnjim delom boilija vsaj za prst prostora.

Čez dan sem ulovil še par manjših krapov in bilo mi je res žal, da je riba pričela "delati" šele zadnji dan...

Kot vsakič, sem tudi tokrat pred odhodom opravil mini čistilno akcijo!

... in svoj ribolovni prostor po svojih močeh očistil vse svinjarije, ki so jo pustili moji predhodniki na tej poziciji.

Še vedno ne razumem (in nikoli nebom razumel) oseb, ki lahko s sabo pritovorijo cele kupe opreme, vabe, hrane in pijače... s sabo pa nemorejo odnesti ostankov prazne embalaže, in jo raje odvržejo kar v grmovje ali celo v vodo!!!! :pinch:

Po stvareh ki sem jih našel, lahko sodim, da so vse to odvrgli "ribiči". Saj je bilo med vsem nabranim ogromno konzerv koruze, kar nekaj praznih kolutov laksa, seveda pa tudi precej embalaže pijač. O cigaretnih ogorkih pa sploh raje nebi (pa sem kadilec)!Za konec...

Jama Golnik ima po mojem mnenju res dober potencial, da postane bolj znana kot je. Ko bodo ribe v njej zrasle na neko povprečno težo v bližini dvomestne številke (tudi sedaj so notri takšne ribe, vendar v manjšini), in če se cena karte spusti na neko "normalno" raven v primerjavi z drugimi vodami (10€ marsikomu pokrije vsaj stroške prevoza v eno smer), bo verjetno kar težko dobiti prosto katero izmed šestih pozicij...
#32655

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • iron3
 • iron3's Avatar Topic Author
 • Učitelj
 • Učitelj
 • Posts: 1419

iron3 replied the topic: Gramoznica Golnik- Gezove jame 8.2015

Pa še link do debate o tej vodi: Gramoznica Golnik .
#32656

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • Posts: 1421

[email protected] replied the topic: Gramoznica Golnik- Gezove jame 8.2015

Bravo stari odlično napisano.In čestitke za ribe ki si jih ujev,bravo
#32657

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • PuntoMB
 • PuntoMB's Avatar
 • Poznavalec
 • Poznavalec
 • Posts: 333

PuntoMB replied the topic: Gramoznica Golnik- Gezove jame 8.2015

Iron3, super spisano. Škoda da ti tvojega truda ni poplačal kaki deda krap. Bo pa naslednjič :)
#32658

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • Gapi
 • Gapi's Avatar
 • Poznavalec
 • Poznavalec
 • Posts: 158

Gapi replied the topic: Gramoznica Golnik- Gezove jame 8.2015

Takih člankov bi lahko bilo več. Super napisano ;)
#32659

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • James
 • James's Avatar
 • Moderator
 • Moderator
 • Posts: 2238

James replied the topic: Gramoznica Golnik- Gezove jame 8.2015

Lepo napisano, bravo!
#32660

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 • Slofish
 • Slofish's Avatar
 • Administrator
 • Administrator
 • Posts: 2659

Slofish replied the topic: Gramoznica Golnik - Gezove jame, Avg. 2015

iron3, hvala za prispevek - super napisano! ;)
#32661

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 • Lonči
 • Lonči's Avatar
 • Poznavalec
 • Poznavalec
 • Posts: 203

Lonči replied the topic: Gramoznica Golnik - Gezove jame, Avg. 2015

Super napisano! V veselje mi je bilo sicer kratko druženje (ko boš spet v bližini mi javi da priletim z rosnimi, če pa bo cajt, pa kr s palicami pa vse komplet :laugh: :laugh: :laugh: ). Lepo tudi od pele-ta, da ti je namignil, da se tam lahko tudi lovi (med seboj si moremo pomagat - vsak info je dobrodošel!). Ja oni fant te je malo izrinil s "celotnega" jezera... Saj si videl kje vse je pol on palice imel..... Ampak dobro, nisi na ribolovu, da bi se s kom prepiral, ampak da uživaš in probaš kaj ujet. Lahko pa potrdim situacijo glede smeti, ampak tega je dosti vsepovsod (pa tudi sam kadim - glede čikov). Kapo dol, da si vzameš čas pa za drugimi počistiš.

Drugače pa dober prijem tebi (se kaj slišimo pa vidimo še tudi kdaj) in tudi drugim, upanje umre zadnje (upanje na kako ribo :D :D :D )!!

lep pozdrav
#32662

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Base camp for fishing enthusiasts.