Kampanja na Kočevskem jezeru - iron3

 • iron3
 • iron3's Avatar Topic Author
 • Učitelj
 • Učitelj
 • Posts: 1419

iron3 created the topic: Kočevsko jezero

Po dolgotrajnem odločanju kam na dopust, je moja draga dala žegen, da lahko ponovima lanski obisk Rudniškega jezera. Z to razliko, da bo letos trajalo kar cel teden. B)
Med zbiranjem informacij sem izvedel, da je pred kratkim na poziciji otoki lovil tudi "naš" General D, in po slikah na njegovi facebook strani se je nalovil več kot odlično. :)
To mi je dodalo še večjo mero optimizma in ker je bil to še moj prvi ribolov daljši kot 3dni, sem bil res poln pričakovanj...
Prihod na jezero me ni najbolj razveselil, saj sem ugotovil, da so kljub začetku tedna (ko bi po neki logiki naj bilo manj gneče) skoraj vse pozicije zasedene! Hvala bogu, mi je Mišo (HVALAAAAA! :) ) povedal še za pozicijo Pletnja, katero sem kar nekako zgrešil, in le ta je bila celo prosta. :)
Zmarkiral sem si pozicijo in se odločil, da bom lovil nekje na prehodu med 8 in 10m globine. Pred pričetkom ribolova pozicijo vedno obilno založim z hrano, tako sem s pomočjo čolna (ki je na tem jezeru dovoljen) to storil tudi tokrat. Prvo noč se ni zgodilo nič. Spomnem se, da tudi lansko leto nisem imel čez noč skoraj nobenega prijema in baje je za to jezero zelo značilno da so prijemi ponoči redki.
Zbudil sem se še pred sončnim vzhodom, zamenjal vabe, dodal pva mrežico napolnjeno z drobljenimi boilami, in pričelo se je čakanje na prvi prijem. Po sončnem vzhodu se je voda pričela prebujati...

...in na površju so se pričeli pojavljati prvi znaki življenja. Do poldneva sta signalizatorja vztrajno molčala! Še vedno pa sem videval obilno aktivnost ribe na površju, zato sem se odločil, da na eni palici poizkusim nekaj, kar mi še nikoli ni prineslo uspeha. Navezal sem 5m zig, in ker zaradi same dolžine laksa nisem bil popolnoma prepričan da ga bo samo en pop-up dvignil, sem namestil kar dva. Zadevo v drugem poizkusu (po trganju ter ponovnem vezanju :) )končno spravim na željeno pozicijo. Po nekaj deset minutah se ne zgodi nič... Ker mi je moj notranji občutek dejal, da je ravno pravi čas za hranjenje, sem se odpravil na čoln in ponovno (malo manj obilno kot prvič) nahranil pozicijo. Med hranjenjem pa zaslišim glas moje punce, in se zavem da se na obali nekaj dogaja. Ker sem bil oddaljen dobrih 40m in brez pomoči motorja, sem soseda naprosil, če mi lahko pomaga. Dečko je ob mojem pristanku ribo že skoraj zdrilal in mi želel predati palico, jaz pa sem ga zavrnil in mu dejal, da naj kar opravi do konca. Zdi se mi, da sem v očeh mladeniča (mislim da okoli 13letnega) zaznal presenečenje, ko mu neznanec ponudi takšno priložnost, sam pa sem se prav veselil njegovega previdnega ravnanja z ribo in mu jo pomagal zajeti.
Tako, riba je torej v višjih plasteh, to mi je takoj postalo jasno! :)
Drugič (tretjič) opravim met za "sedi 5"! :laugh: Palico odložim na rodpod, in namestim svinger, ki pa nikakor ne želi obstati v pravi poziciji. Takrat pa zapoje tudi baitrunner. "Evo ga, še vrgel nisem dobro, pa je že tu!" si mislim in z veseljem pričnem z drilom.

Kasneje, popoldne, sta me z obiskom počastila guru kočevskega ribolova Mišo in Zator. Izmenjali smo par besed, potem pa nas je prekinil zvok signalizatorja. Pa še drugič, tretjič in še nekajkrat se je zgodilo enako. :) Seveda sem po pravici povedano bil navdušen, da so ribe pokazale množičen interes za moje vabe ravno v času njunega obiska B) B)

Po prijemu ali dveh sem vsakič vrgel raketo ali dve partikla, ki sem ga zmešal iz koruze, konoplje, pšenice in riža. Riba pa se je na hranjenje odzivala noro hitro in velikokrat se je zgodilo, da sem imel prijem še preden sem uspel spomb potegniti iz vode. Prvi dan sem tako zaključil z okroglo desetimi prijemi.
Naslednje dni pa riba ni bila tako aktivna, celo vsak dan je bilo slabše. Po hranjenju z raketo, so na zig pričele prijemati ogromne rdečeperke, in takrat sem vedel da moram za nekaj časa prekiniti z hranjenjem, če se jih želim znebiti.

Na dnu še vedno nisem imel veliko prijemov, le tu in tam kakšnega, tako na oko dva od desetih. Po razgovoru z General D-jem sem preizkusil njegov nasvet in šel v nabavo parih kg najcenejše sipke hrane, med njo pa sem zmešal 6mm halibut pelete, zdrobljene in cele boile ter nekaj partikla. Zmes sem oblikoval v kugle s premerom cca. 10cm in znjimi hranil na dobro uro in pol. Nekaj časa po hranjenju sem že opazil prve uspehe, saj sem na dno imel kar dva prijema zapovrstjo.


Vendar pa mi je zaloga sipke hrane kmalu pošla, in ni pomagalo niti redno hranjenje z partiklom ter boili in briketi, da bi ribo zopet spravil na dno. Zato sem ponovno preizkusil zig, vendar tudi nanj ni bilo nekega uspeha.
Od soseda izvem, da mu je njegov sosed na poziciji Otoki poročal o slabem ribolovu, saj baje zadnjih 24h ni imel prijema! Vedel sem za vremensko napoved, ki je za zadnji dan mojega ribolova napovedovala poslabšanje... Predvideval pa sem, da je mogoče slabo delovanje ribe tudi posledica precejšnjega pritiska na vodo, saj za vikend preprosto ni bilo proste pozicije. Ob podrobnem opazovanju vode sem zaznal da riba povsem na površju še vedno daje znake aktivnosti. Takrat sem se odločil, da zig še podaljšam (ob priložnosti moram nabaviti tisti set za nastavljivi zig). Ob naslednjem zamahu s palico je v vodo priletela 7m dolga zig naveza. :whistle: To se mi je zdela glede na moje zmožnosti in glede na prostor ki sem ga imel na razpolago tudi največja možna dolžina. Po opravljenem metu (sem se že dokaj navadil metanja in drilanja z zigom) sem tako kot ponavadi takoj pričel z spombardiranjem :) in že se je zgodil prvi prijem. Riba se ni kaj prida upirala, zato sem mislil da imam na trnku ponovno kakšno rdečeperko... nato pa šok! Tik pred obalo zagledam ogroooomnega amurja! Takšnega v živo še nisem videl! Sežem po podmetalki in ga poskušam zapeljati vanjo. Riba pa kar naenkrat znori! Dostikrat sem že slišal kako je z večjimi amurji, sam pa sem do takrat imel ujeta samo dva, pa še to max. okoli 4kg. Amur začne delati salte in se metati iz vode...in že naslednji trenutek mi je ostal prazen trnek. :( Od jeze bi najraje pregriznil mojo beastmasterco in jo zagnal v jezero! :( O ribi lahko povem le to, da je bila res ogromna (za moje pojme). Imel sem ga namreč resnično tik ob mreži, in iz razmerja stranica-riba, sem mu določil dolžino okoli 120cm ali pa še mogoče malo čez.
Naj povem še, da se na drugače lepih in nenormalno bojevitih ribah žal pozna velik pritisk s strani ribičev na to vodo. Večina večjih rib je namreč imela poškodovane gobčke:


Predzadnji večer sem na zig dobil še dve največji ribi kampanije in sicer lepotca s katerim sem nekako sam pri sebi potrdil moj lanski pb 15+ :)

Ter kot zadnjo ribo večera še moj novi pb 16+ B)

Slika pa je žal pač takšna kot je... :pinch:

Na splošno sem glede na situacijo ki je nisem bil navajen od prej (da riba dela večinoma samo na površju), in pa da je očitno bilo slabše delovanje ribe kakor nekaj časa nazaj, z svojim ribolovom zelo zadovoljen. Naučil sem se marsikaj novega, doživel nove stvari, in nenazadnje dosegel nov osebni rekord (že drugega na tej vodi). B) :) Od Rudniškega jezera sem se torej poslovil z dobrimi vtisi in mu obljubil ponoven obisk.

Aja, pa še to... dokaz moči Kočevskih "norcev" je tale trnek, in sicer je to znamka in model ki ga uporabljam že nekaj let, pa me ni še nikoli razočaral:
#30150

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • James
 • James's Avatar
 • Moderator
 • Moderator
 • Posts: 2238

James replied the topic: Kočevsko jezero

Bravo, čestitam za lep ulov in dobro napisano reportažo. Škoda za amurčka, vendar ni hudič da ne pride še kak na obisk. :lol: Je pa res da amur dokler ne pride do podmetalke ne kaže nekega upora, najhujši trenutek je ko si pred njim z podmetalko in bi ga rad zajel, takrat moraš biti izredno previden ker če boš imel zavoro preveč zaprto ti bo spizdu. Lažje je če sta dva, pa še to mora tisti s podmetalko poznati situacijo, bog ne daj da maš poleg žensko ki bi ti rada pomagala. :S


P.S.: Si tako lepo napisal, da sem raje objavil med ribiške zapiske, bo bolj pregledno. ;) lp
#30153

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • zator
 • Ekspert
 • Ekspert
 • Posts: 568

zator replied the topic: Kočevsko jezero

iron3 se enkrat čestitke in svaka čast na ribičiji in ostalem delu
lp do prihodnjič
#30156

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • miso84
 • miso84's Avatar
 • Poznavalec
 • Poznavalec
 • Posts: 457

miso84 replied the topic: Kočevsko jezero

Ja res lepa ribičija in še lepše napisano vse skupi.Čestitke za vse ujete ribe,glede borbenosti kočevskih krapov je pa itak škoda besed,tud men se je že parkrat zgodilo da mi je med drilom zravnalo trnek.
#30157

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • Posts: 1421

[email protected] replied the topic: Kočevsko jezero

bravo bravo čestitke lepe ribe
#30158

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 
 • iron3
 • iron3's Avatar Topic Author
 • Učitelj
 • Učitelj
 • Posts: 1419

iron3 replied the topic: Kočevsko jezero

Hvala, hvala vsem! :)
Zator& Mišo, vidva pa le javita če se bosta kaj podajala proti štajerski. ;)
#30159

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Base camp for fishing enthusiasts.