Komerciala vs. hardcore vode za ribolov

 • _Angler_
 • _Angler_'s Avatar Topic Author
 • New Member
 • New Member
 • Posts: 88

_Angler_ created the topic: Komerciala vs. hardcore vode za ribolov

Zdravo!

Evo, letošnje sezone je za mene konec in namesto, da se pohvalim s slikami, bi z vami rad delil misli, ki se v moji glavi vedno večkrat pojavljajo v zvezi z modernim krapolovom .

V zadnje parih letih lahko na raznih internetnih straneh, ki so namenjene krapolovu prebiramo vedno več razno raznih člankov polnih slik kapitalnih ulovov iz cele Evrope. Prepričan sem, da tudi vam včasih zastane dah, ko vidite slike krapov 30 kg ali več, ampak zadnje čase se vedno večkrat uprašam, kaj je sploh poanta teh člankov, pa naj povem zakaj...

Pred kratkim sem gledal en zelo zanimiv dokumentarec o alpinizmu, ki je govoril o težavnostnih stopnjah vzponov. Poanta dokumentarca je bila, da je danes vzpon na npr. Mount Everest zarade vse moderne tehnologije bistveno lažji, kot je bil vzpon na isto goro pred tridesetimi leti.

Ko se je začel alpinizem malo bolj razvijati so imeli vsi alpinisti isti cilj, osvoiti enega izmed osem tisočakov. Z leti so razne alipinistične odprave iz celega sveta osvajale razne osem tisočake po različnih poteh in po nekem obdobju so bile praktično vse poti na vse najvišje gore osvojene in tako se je nova generacija alpinistov znašla pred veliko dilemo in sicer kako ostati unikaten in osvajati nove poti, če pa so že vse premagane.

No in tako se je v alpinizmu pojavil trend vponov na dosti nižje gore, AMPAK z dosti večjo težavnostno stopnjo vzpona in tako se danes dosti bolj cenijo vpozni po najzahtevnejših poteh na nižje gore, kot pa vponi po komercijalnih poteh na npr. Mount Everest z vso moderno tehnologiji (šerpe, kisik bombe, logistična podpora v baznem kampu...).

Seveda je alpinizem sam po sebi dosti bolj nevaren in ektremen šport kot krapolov, ampak lahko pa potegnemo neke vzporednice.

Še deset let nazaj smo vsi sanjali o ulovu ribe 20kg in naprej, ampak takrat je bilo teh velikih krapov po naših vodah bistveno manj, kot danes in je riba 20+ res nekaj pomenila. 10 let nazaj tudi na Hrvaškem ni bilo veliko rib 20+ niti na danes najpopularnejših vodah pri naših sosedih.

Potem pa je sledil razcvet ujemi & spusti krapolova in ker več ribičev pomeni tudi več hranjenja, so na nekaterih vodah začeli krapi dobivat na teži tudi po 3kg ali več na letni ravni in rezultat prekomernega VLAGANJA ( nestrokovnost ribiških družin ) in prekomernega hranjenja ( na nekaterih vodah) je ta, da imamo danes na nekaterih vodah praktično isto število krapov 20+, kot je bilo deset ali petnajst let nazaj krapov 10kg+, kar samo po sebi ni nič slabega, ampak definitivno pa to pomeni, da je danes ulov ribe 20+ vreden dosti manj kot leta nazaj.

Mislim, da bi se podobno kot v alpinizmu, tudi v krapolovu morale določit neke težavnostne stopnje ulova, ker nikakor ne more spadat v isto kategorijo ulov krapa na reki Savi in recimo ulov krapa iz Šmartinskega jezera ali Šumbarja.

Potem pa pridemo še do razno raznih pripomočkov (čoln, sonar, stalna menjava istih ribičev na istem stalno hranjenem mestu...).

Po mojem mnenju je npr. 15 kg krap iz Tržca ali Save vreden več, kot 5 rib 20+ iz Zaprešiča, Šmartinca...

Sej ne rečem, da ulov kapitalnega krapa na komercijalni vodi ne pomeni nič, ker se vsi zavedamo da je tudi tam treba vložit dosti truda in znanja za uspeh, amapak vseeno pa ne gre tega primerjat z vodami, v katere se v preteklosti ni valagalo nič ali pa skoraj nič.

Po mojem mnenju se bo v prihodnosti pojavu trend iskanja vedno težjih vod, pa čeprav v tisti vodi ne plavajo ribe 20+ in je na takšnih vodaj že krap 10+ zlata vreden.

Ko pa dodamo k temu še marker in ne čoln z 3D sonarjem, pa pridemo po mojem mnenju nazaj k bistvu krapolova, kjer so možnosti za uspeh sicer dosti manjše, ampak tudi riba mora imet možnost!

Mislim, da je čas da se podobno, kot v Angliji, tudi pri nas začnejo dosti bolj cenit ulovi iz težjih "hardcore" vod, kot pa ultra kapitalni ulovi iz vod, kjer je več krapa kot vode. Ker mislim, da nekdo, ki že 5 let lovi na isti komercijalni vodi, kjer se vlaga po 5 ton krapa letno in ki po možnosti že vseh teh 5 let lovi celo na isti poziciji, res ni pokazal nobenega znanja... kljub njegovim photoshopanim slikam rib 20+ ( pa začuda je vse dobu čež dan) - SEJ VESTE KDO STE.

Uglavnem to je to od mene, pa upam se boste mal pridružl tejle debati...

Lp,
_Angler_
#33282

Please Log in to join the conversation.

 
 • PuntoMB
 • PuntoMB's Avatar
 • Senior Member
 • Senior Member
 • Posts: 275

PuntoMB replied the topic: KOMERCIJALA VS HARDCORE VODE

Se popolnoma strinjam s teboj. Osebno se pač poskušam čim bolj izogibati komercialnim vodam. Tudi z čolnom in sonarjem me ne boš videl, pa ne zato ker si ga ne morem privoščiti, ampak zato ker sploh nimam želje po njem. Še vedno bo marker in spod na programu. Gledam mlade, ki lovijo in če ne rečeš da je tvoj PB nad 20kg se sploh nočejo menit s teboj. Nisi krapar če nisi slikan z 20+ ribo... Žalostno. Kje so tisti časi ko so ljudje hodili za ribnike zato da so se podružili, uživali, se sprostili? Da so uživali in raziskovali svoje potenciale in potenciale starih gramoznic? Ne rečem, še vedno se jih najde, ampak so že skor redkost. Večini je važna znamka palice, znamka role, da imajo najboljšo opremo kar jo lahko kupijo. Tudi "stare" vabe se podcenjuje, ker so pač boili the best thing kar lahko daš zraven trnke.
#33283

Please Log in to join the conversation.

 
 • sedlarc1987
 • Senior Member
 • Senior Member
 • Posts: 353
 • Karma: 1

sedlarc1987 replied the topic: KOMERCIJALA VS HARDCORE VODE

Se strinjam z vama!

Tudi sam imam veliko rajši Hard core vode, oz. vode kjer je lepa okolica.
Naprimer meni moja 22,5 (PB) in 21 kg iz trakoščana pomenita več kot bom (če bom) dobil na kateri koli vodi drugje.

Sam imam to vizijo da grem vsaj enkrat lovit za divjo vodo (največja želja je ptujsko jezero) in enkrat na leto na komercialno vodo (da se nalovim, čerpav zadnje čase boljše lovim na težkih vodah :D)

Kar se pa tiče opreme in vsega povezanega s tem pa se popolnoma strinjam z puntoMB. Velikokrat mi je žal da nimam več starega šotora (zeleno modrega iz hofera) ker takrat sem imel poplni mir pred ostalimi ribiči (saj se ni noben ustavil pri meni :D)

Sam sem mnenja da teh vod ni več veliko, če pa so pa si jih večinoma domačini skorajda prilastijo, tako da je tam še težje včasih loviti kot v komercialnih vodah...

Lp
#33284

Please Log in to join the conversation.

 
 • Nejc
 • New Member
 • New Member
 • Posts: 88

Nejc replied the topic: Komerciala vs. hardcore vode za ribolov

Sam osebno se nikoli ne obremenjujem z PB-ji, moj pb je 13,600 na Keču. Res pa je da je nekaterim res vredna samo stevilka 20+kg.
sam sem clan rd Vrhnika in lovim na ribnikih opekarna in divjaka sta zame prav misticna voda saj je vej ogromno in zato mi je ta voda zelo zanimiva lov, je pa res da na tej vodi lovim poldnevne ribolove saj za vec nimam casa. V tej vodi rib ni ravnoveliko(do 15kg) vendar je prijemov kar nekaj, saj je hrane malo. ribo dobiti iz vode pa je skoraj znanstvena fantastika. Zato mi krap teze 8kg pomeni celo vec kot 13,600kg iz Keca. Zato je ta voda po mojem mnenju ena izmed tezjih vod v Sloveniji. Povrh vsega pa je nad vodo se elektrika.
Se pa vsako leto enkrat ali dvakrat odpravim na komercialno vodo da se "nalovim" in se bolj pomembno popolnoma sprostim v teh dveh ali treh dneh ribolova. Ce se ne nalovim pa se tudi nic ne sekiram.
#33285

Please Log in to join the conversation.

 
 • iron3
 • iron3's Avatar
 • Platinum Member
 • Platinum Member
 • Posts: 1162

iron3 replied the topic: Komerciala vs. hardcore vode za ribolov

Uh, odlična tema za popestritev teh meglenih dni! :) Čeprav imam občutek, da se bomo sedaj vsi strinjali z napisanim, ali pa se bomo mogoče javili samo tisti ki se strinjamo... :)
Jaz se vsekakor strinjam z Anglerjevim pisanjem! Zame je namreč ribolov (krapolov) nek bonus dodatek k uživanju in sproščanju v naravi, ki vse bolj postaja moj način življenja. Tudi sam se ne obremenjujem preveč z pb-ji, čeprav pa si moramo vsi iskreno priznati, da si vsak od nas želi lepe ribe! Ampak ta se mi zdi pač kot neka nagrada, ki si jo ribič "prisluži" po določenem času, ki ga prebije ob vodi in doma, ob razmišljanju, učenju in raziskovanju možnosti za svoje izopolnjevanje na tem področju.
V svoji ribiški "karieri" sem do sedaj lovil na 35tih različnih vodah (rekah, jezerih in ribnikih) in tudi sam se zadnja leta nekako izogibam preveč popularnim (komercialnih) vodam, čeprav pa moram priznati, da sem se v eno od teh zaradi narave ki jo obdaja, in pa noro borbene ribe pač preprosto zaljubil! :whistle: V letošnji sezoni pa mi je kljub "neuspehu" v najlepšem spominu ostala majhna, z gozdom obkrožena gramoznica nekje v Prlekiji. O njej sem pisal tudi tule . Imam pa letos v planu še eno zame novo in zelo zanimivo nekomercialno vodo... ;)
#33286

Please Log in to join the conversation.

 
 • fzibert1@amis.net
 • Platinum Member
 • Platinum Member
 • Posts: 1319

fzibert1@amis.net replied the topic: Komerciala vs. hardcore vode za ribolov

Odlična tema. Angler odlično napisano.Se strinjam z vsem kar si napisal razen s tem glede čolnov in sonarjev.Sam sem za uporabo čolnov in sonarjev na težkih ,starih ,velikih vodah in kjer je rib malo.Sem pa že velikokrat povedal da za mene ni krapolov samo lovljenje krapov ,meni to predstavlja počitek,uživancijo in stik z naravo in odklop od vsakdanjih problemov
#33294

Please Log in to join the conversation.

 • kovo_carp
 • kovo_carp's Avatar
 • Platinum Member
 • Platinum Member
 • Posts: 1544

kovo_carp replied the topic: Komerciala vs. hardcore vode za ribolov

V glavnem ste ze vse povedal in vidim da se kar strinjamo...Vsaj mi ki smo tukej, za vodo srecujem raznorazne paciente...
Sam rad lovim povsod kjer se nisem na majhni komerciali ali pa na velikem divjem jezeru...
Se mi pa zdi pri vsem tem res pomemben pristop k krapolovu, eni ste za moderno opremo eni ne...Enostavno je tako, da v vecina nas nima ravno casa na pretek in ce mas moznost, bos raje presondiral teren kot pa 3 ure premetaval marker. Polek tega ce se gres hard core, torej na neko divjo vodo ki ima po vrhu ogromno povrsino npr Bolsena, Faaker See, Balaton...(moje zelje v prihodnosti) bos logicno uporabil sonar in sistem razvazal, pa vseeno bos lahko vesel ce bos dobil prijem in celo krapa...
Meni osebno je bolj kot kje,pomembno v kakih pogojih sem prisel do nje in kaj sem naredil za to da sem jo dobil..Lahko mi tudi iz iste vode manjsa riba pomeni vec kot najvecja ce je bila ujeta v tezjih pogojih in sem se za prijem moral bolj potrudit.
#33297

Please Log in to join the conversation.

 • fzibert1@amis.net
 • Platinum Member
 • Platinum Member
 • Posts: 1319

fzibert1@amis.net replied the topic: Komerciala vs. hardcore vode za ribolov

Kovo odlično napisano tole.Kot bi moje misli brav. :) Se popolnoma strinjam z napisanim
#33429

Please Log in to join the conversation.

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.