Liebmann See - Avstrija
Kje se nahaja?
Če se peljete preko mejnega prehoda v Gederovcih v smeri Avstrije. Ime prve vasi preko mejnega prehoda je Sicheldorf nato pa Laafeld. Vedno se držite glavne ceste dokler ne pridete do glavnega križišča kjer zavijete LEVO.
Nato se peljete dokler ne pridete do krožnega prometa z vodometom. Tam zavijete pri prvem izvozu na desno in se samo ravno peljete do naslednjega krožnega prometa, kjer se peljete naravnost. Nato pridete še do enega krožišča, kjer se peljete naravnost. Kmalu pridete do rumene hiške na levi, kjer treba zaviti LEVO. Tam je tudi manjša tabla z imenom Liebmann See. Nato se peljete po tej cesti caa. 300m in že ste pri jezeru.
Od naše meje pa do jezera je caa. 5min vožnje.
Opis jezera
Ko pridete k jezeru imate na desni strani manjše jezero, ki je namenjeno kopalcem. Tam je ribolov prepovedan. Za ribiče je namenjeno levo (večje) jezero, ki se nahaja ob gostilni, ki jo lahko vidite na spodnji sliki. Tam se nahaja tudi čuvaj in prodajajo dnevne dovolilnice. Sam sem bil tam včeraj, malo sem šel pogledat to jezero, ker slovi po velikih krapih. Lovilo je okrog 15 ribičev, vendar so bili glede na velikost jezera kar razgubljeni, tako da bi lahko brez problema lovil, brez predhodnje rezervacije. Med vikendi je pa rezervacija skoraj nujna. Rekord jezera naj bi bil dosežen lani in sicer okrog 33kg.
Slike jezera:
Gostilna, kjer se da kupiti dovolilnico in kjer se nahaja čuvaj. Če ga tam ni ga pokliči na spodaj objavljeno telefonsko.
Lovi se lahko na vseh straneh, razen da zahodni strani, če gledaš v smeri proti gostilni. Tisti del je zaraščen in ni dostopen.
Jezero je dobro porihtano, vse je čisto, pokošeno. Opremo je mogoče pripeljati z avtomobilom blizu jezera. Vsako jutri pripeljejo svež kruh. pecivo in mleko, tako da ribiči niso lačni.
Ob jezeru so tudi WC-ji in tuši. Možna je tudi uporaba elektrike, potreben je samo podaljšek.
Način ribolova
Lovi se pretežno na grund (talni ribolov). Na štopl nisem videl nikogar da bi lovil. Lahko se lovi na tri palice, obvezna je uporaba blazine za odpenjanje in pa mreže za tehtanje. Poškodovano ribo je strogo prepovedano vračati v vodo, potrebno je poklicati čuvaja. Ribe je potrebno lepo vračati v vodo, nikakor ne metati v vodo. Če vas bo čuvaj videl metati ribe, boste ob karto. Zaradi velikost rib je potrebna velika podmetalka.
Pretežno lovijo in hranijo z bojliji, tako da so jih krapi vajeni. Najbolj dela okus školjka - rak, ker je v jezeru veliko rakov.
Glede dovolilnice je tako, da imajo na izbiro več variant. Striktni Ujemi in spusti, ki je cenejši. Za tiste, ki pa radi kakšno ribo tudi vplenite pa je karta malce dražja, vendar je tudi na voljo.
Cene dovolilnic:
24h karta - 25eur
48h karta - 45eur
72h karta - 65eur
96h karta - 80eur
120h karta - 100eur
144h karta - 110eur
168h karta - 120eur
Vsak dodatni dan - 20eur
Ribolovna sezona poteka od 1.3. do 30.11.
Ribolovni prostor je potrebno zapustiti do 10h. Telefonska številka čuvaja: +43 3476 3216 in +43 664 95 75 223 Telefonski sem objavil, če se boste odločili za ribolov in boste želeli predhodno rezervirati prostor ob jezeru. Lahko pa pišete tudi na mail: liebmannsee (afna) gmx.at
Slike ulovljenih rib si lahko pogledate tukaj: http://liebmannsee.at/
Slike jezera sem naredil sam, tako da avtorja nisem navajal.
Jaz sem malo drugače slišal, razen če so bile tisto samo govorice...Da lahko lovijo samo tisti z letno dovolilnico, da se lovi samo z ene strani jezera in pa da niso dovoljeni kaki avtodomi ampak samo šotor v zeleni ali maskirni barvi...Veš kaj o tem?Ker sem letos hotel obiskat to jezero pa so me te informacije odvrnile.
To so po mojem samo govorice, ker sem na lastne oči videl dva ribiča, ki sta bila ob jezeru parkirana z počitniškima prikolicama, zraven pa postavljen baldehin. Tudi ostali, ki so lovili so imeli normalne šotore, vseh barv. Tak, da je verjetno spet bil nekdo pameten in je zavajal ljudi. Tudi na dnevne karte lovijo, tako da ribolov ni namenjen samo lastnikom letnih dovolilnic.
Naj pa povem kot zanimivost. Včeraj sva se z mojo odpravila tja pogledat to jezero. Predvsem me je zanimalo kako in kaj to zgleda, ker sem slišal že veliko pozitivnih in negativnih kritik čez Liebmann See. Kar se tiče samega jezera, okolice in tega kar nudijo, smo Slovenci in naše ribiške družine daleč za njimi. In vse to nudijo za manj denarja kot pri nas. Slišal sem, da je notri veliko kapitalcev in da je kar nekaj rib poškodovanih, zaradi tega ker ribiči ne znajo zategniti in vlečejo brez občutka.
Šla sva okoli jezera, ker me je zanimalo če riba kaj dela, sploh zdaj ko se je voda malce ohladila. Šele ko sva prišla okrog jezera do postavljenega šotora kjer je imel en jodlar rod pod in gor tri palice. Začel mu je piskati srednji signalizator, njega pa nikjer. Riba je vlekla silk kot nora. Jaz pa čakam in gledam od kje se bo tip vzel. Njega pa nikjer. Nisem pa upal zagrabiti za palico in zategniti, nikoli ne veš kako bi nekdo odreagiral. Čakam in čakam, riba vleče, silka je bilo k sreči dovolj, ker je imel na palicah long cast špule, kjer je bilo ogromno silka. Drugače bi mu vse skupaj s palicami v vodo potegnilo. Po približno 5-10min pride počasi en tip, zgleda da je šel do kolegov, ki so lovili par 100m stran in ko je videl, da mu piskač piska je zalaufal in zategnil. Po tem se je pa zgodilo nekaj, kar se ne zgodi prav velikokrat v ribiški karieri. Ko se je boril s prvo ribo, mu je zapiskal prvi piskač. Riba je zagrabila na prvi palici. Ker ni mogel prijeti palice sem se ponudil in mu priskočil na pomoč. Zategnem in spravljam počasi ribo proti obali. Po približno 10 min spravim do obale 10kg krapa, v tem času je jodlar spravil na suho 13kg krapa. In ko je prijel za mojo palico, da bo spravil ven še tega krapa, se oglasi piskač na zadnji, tretji palici. Primem in zategnem palico, jodlar se je medtem ukvarjal z vaganjem drugega krapa. Po 15-20min prave borbe, krap se je upiral ko zmešan, spravim krapa do obale, že se je videl ogromen hrbet, jodlar ga je že hotel dati v podmetalko in pizdun se je odhaklal in odplaval proti globinam. Po velikosti sodeč je imel več kot 15kg, ker je bil bistveno večji kot prva dva. Poln adrenalina sem klel, ker sem bil tako blizu, da bi tega orjaka spravil na suho.
Lahko rečem, da tega trenutka ko so mu začeli piskati vsi piskači en za drugem ne bom nikoli pozabil in upam, da se bo to zgodilo tudi meni. Na koncu bi dodal še to, da če se ti gre, da bi rad ulovil kakega orjaka, potem je Liebmann See prava voda za to. Tudi odnos ribičev je fenomenalen, vsi te pozdravljajo ko se sprehajaš mimo.
James, odlično, prekrasen prispevek.
Mogoče lahko probaš slike pomanjšat na "našo" velikost, da jih bo forum normalno odpiral. Hvala, ...
Mislim, da si si zaslužil, da te dam v nagradni boben. 
Slo-fishing nas druži. Povabi še prijatelje, da bomo skupaj delili svoja mnenja in izkušnje.
Čoln pa ni dovoljen verjetno ane? Bo treba sprobat tole vodo definitivno, samo letos nebo šlo...
Drugače pa ja, krasno je če ti piskajo vsi piskači en za drugem, samo kaj če si ravno tisti dan sam za vodo?Ker ko ima hudič mlade jih ima ponavadi veliko.
Imaš zgoraj mail in piši čuvaju. Sam sem bil dva dni nazaj gor in sem na lastne oči videl, da lovijo na treh straneh jezera, tako da tisto da lahko loviš na samo eni strani je bedarija in si jo je nekdo očitno izmislil. Prav tako da ne smeš imeti prikolice in da so dovoljeni samo šotori v markirnih barvah. Tisti čas sta bili ob jezeru dve počitniški prikolici, z dvema baldehinoma. En baldehin se celo vidi na sliki, če ne verjameš. Prav tako je bila večina šotorov v živih barvah, samo nekaj jih je bilo prav ribiških. Govorice so bile tudi da lahko loviš samo z letno karto. Čudno, če imajo na svoji spletni strani cenik tudi za po dnevih.
Čoln pa mislim da res ni dovoljen, ker nisem videl nobenega. Z raketo sem videl da so fotrali, čolna pa ni noben mel.
James Je napisal/-a:
Na koncu bi dodal še to, da če se ti gre, da bi rad ulovil kakega orjaka, potem je Liebmann See prava voda za to
-Zgleda da res.
Ulovljen kapitalc 30,5 kg, ribič 14 letni fant Nejc Prša!!
lep ulov ni kaj...........................
Rođen da peca, natjeran da radi.
Mrky77 Je napisal/-a:
James Je napisal/-a:
Na koncu bi dodal še to, da če se ti gre, da bi rad ulovil kakega orjaka, potem je Liebmann See prava voda za to-Zgleda da res.
Ulovljen kapitalc 30,5 kg, ribič 14 letni fant Nejc Prša!!
lep ulov ni kaj...........................
Zelo lep opis kraja . Tudi jaz imam izredno lepo izkušnjo z tega avstriskega jezera . Obiskal sem ga dvakrat - prvič nismo z prijatelji imeli dobre lokacije , ki je nasproti gostilne.
tam je nekaj večja globina in se riba zadržuje bolj na sredini ali pa ob predelih pod gostilno in na vzhodnem robu kjer jo bolj hranijo. Tako da smo lahko samo nemočno poslušali stalno piskanje tam postavljenih ribičev! v treh dneh smo imeli samo 4 prijeme. max 7kg.
Za naslednji obisk smo rezervirali pozicijo na začetku vzhodnega brega za 4 dni avgusta lani. Prijatelji so bili tam že dan prej in si tudi zasedli najboljši plac in ko sem prispel so imeli že kar nekaj prijemov večimoma 7 kg. . Po celem dnevu hranjenja in metanja , mi piskač ni niti zapiskal , kar je bil tudi povod za bahanje mojih prijateljev , ki jim je stalno nekaj prijemalo. Ko se ob 17ih oglasi moj piskač in začne odvijati rolo laks o,30 .....ZATEGNEM Palica 3lb in zacne se dogajanje ki traja cca 15 minut in ves čas molitev da kaj ne utrga. Ko sem ga približal do obale in zagledam ogromnega KRAPA za katerega pa moja podmetalka ni bila dovolj velika mi priskoči na pomoč sosed avstrijec z ogromno podmetalko in - Srečno mi uspe spraviti na obalo 15 kg lepega KRAPA za katerega mi je vago zopet posodil sosed , ker moja vaga tehta samo do 10 kg. Moji prijatelji so ostali brez besed meni pa je narasel ego. MAŠ PA SREČO SO MI GOVORILI. Ponoči je zapiskalo amur 7 kg in proti jutru krap 9kg nato pa okoli 2 ure popoldne na palici 2,27 lb laks 0,25 zapiska piskač , ko sem zategnil sem bil prepričan da sem zapel za vejo . Palica se je krivila a premika nobenega . Po nekaj minutah se je začelo prmikati levo desno samo proti obali ni hotelo . Želel sem si da bi jo vsaj videl ker sem bil prepričan da laks ne bo zdržal , po 40 minutah sem podmornico pripeljal do obale in k sreči jo uspel nakoncu zvagati VAGA JE POKAZALA 25,6kg čiste teže 24,5 KG. Kar je bilo dovol da so moji prijatelji ostali brez besed okoli meme pa je bilo vse polno ribičev in foto aparatov.
Res prekrasen občutek ko veš da si ujel in za pošteno presegel svoj in še od marsikaterega rekord .
Hvala da sem se lahko pohvalil lepo vas vse pozdravljam , lebmansee bom pa še obislal še to leto .
Forum legend: